Aantal Zündapps in Nederland

Zündapp_Werbung_KS80_Brigitte_Zimmermann_1980_Groene OldtimerOp mooie zomerse dagen en tijdens de rondritten van de Zündapp Veteranen Club of van andere  clubs, kom je natuurlijk veel prachtige Zündapps tegen. Dan zijn we wel eens verbaasd als er meer dan 150 Zündapps bij de start geparkeerd staan, want dat vinden we veel.
Maar heeft U zich wel eens afgevraagd hoeveel Zündapps er in Nederland met kenteken rondrijden?
Met behulp van het vrij toegankelijke RDW kentekenbestand hebben we uit gezocht welke Zündapp types er nog in Nederland met kenteken rondrijden.
Er is wel een probleempje; de Handelsbenaming is in het RDW kentekenbestand ernstig vervuild door onjuiste handmatige invoer van de modellennaam (RDW noemt deze kolom Handelsbenaming). Zo komt het voor, dat een 517 bromfiets soms 51 genoemd wordt (de “7” vergeten in te toetsen) en soms wordt een Zündapp bromfiets ook wel alleen Super Combinette genoemd.
Deze Super Combinette benaming werd voor het eerst bij de 429 gebruikt, maar is later ook voor de “5” serie te pas en te onpas gebruikt door de RDW. We moesten dus soms even zoeken en vonden voor enkele exemplaren geen verklaring, want ga maar eens die duizenden regels doorspitten.

Hieronder staat het uiteindelijke overzicht per 1 maart 2024 wat een goede weergave geeft van de kentekens en modellen van Zündapp bromfietsen in Nederland. We hanteren wel een foutmarge van 10%, maar toch geeft dit overzicht redelijk goed weer op welke Zündapp modellen de Nederlandse kentekens verdeeld zijn. Let wel; het gaat hier om de Bromfietsen. Die ene 537 met 49cc motorblok kan een schrijffout in het bestand zijn en zal wellicht een 517 of 530 zijn. Van de 429 zijn er nog circa 130.

Aantallen-Zundapps-als-bromfiets-in-RDW-register_H